Från tanke till handling

Moas resa - från tanke till handling.

Hur allt började

Min FF-resa började våren 2019. Jag minns att min lärare berättade att vi skulle samlas i matsalen dagen därpå för att lyssna på Framtidens Företagare, jag hade ingen aning om vad det var men jag tyckte att det lät ganska intressant, dessutom betydde det att vi slapp en lång lektion vilket gjorde min inställning ännu bättre. Dagen efter samlades vi i matsalen, vi fick se en introduktionsfilm om vad Framtidens Företagare var, under hela ”föreläsningen” kunde man skriva ner de idéer man fick. När vi var färdiga var mitt papper fullt. Jag hade fått så många idéer och kände så mycket motivation för att få fortsätta spåna. Vi var många som anmälde oss till introduktionskursen som skulle äga rum någon månad senare. 

Min affärsidé

Under föreläsningen fick jag höra om en kille som hade sålt potatis och kört hem det till sina kunder, iden att leverera något inspirerade mig väldigt mycket, min första ide var att sälja små godispåsar som jag skulle leverera direkt till kunderna, jag skulle ha olika teman på godispåsarna och hade till och med kommit på ett namn till mitt företag, men efter att ha diskuterat iden ett tag med min pappa insåg jag att man ofta vill välja sitt eget godis och att det hade varit svårt att få kunder. Men istället för att ge upp började jag fundera på vad man kunde göra istället. Jag kom och tänka på när jag var på Gotland sommaren innan, hur jag och min familj alltid gick och köpte nybakat bröd på morgonen och sen satt och njöt av den goda frukosten i sommarvärmen. Den känslan var något jag ville att alla skulle få uppleva, där någonstans föddes iden att göra frukost. Efter mycket tänkande hade jag äntligen kommit fram till en affärsidé. Jag skulle sälja en nybakad frukost som jag levererade direkt till kundens dörr. 

Min affärsidé - leverera frukost till mina kunder.

Min affärsidé – att leverera frukost direkt till kunden.

Kurserna

Det första som hände efter att Framtidens Företagare var på vår skola var introduktionskursen, kursen var uppdelad på fyra tillfällen som var runt tre timmar långa. Under kursen handlade det främst om personlig utveckling men också att komma på en ide. Vi pratade om vad vi hade för intressen och hur man skulle kunna tjäna pengar på det. Jag fick testa att gå utanför min comfort zone vilket såklart var läskigt men också väldigt lärorikt. Till exempel fick jag testa pitcha min ide för hela gruppen, prata med folk jag inte kände och mycket mer. Nästa sak som hände var att jag skulle pitcha iden för en jury som skulle avgöra om jag gick vidare eller inte. Tyvärr så var jag i Spanien samma dag som vi skulle pitcha så istället för att vara där på plats så facetimade jag. Jag hade förberett mig innan genom att låtit min mamma intervjua mig men annars försökte jag mest fokusera på att ta det lugnt. Intervjun gick bra vilket betydde att jag skulle få vara med på en till kurs som var i början av juli. Kursen var måndag till fredag men återigen så var jag bortrest. Som tur var kunde vi fixa så att jag kunde åka hem lite tidigare. När jag kom dit på onsdagen hade jag rest hela natten och var extremt trött. Jag kände knappt nån som skulle vara med vilket gjorde att jag var extra nervös, men tack och lov gick det superbra. Jag lärde snabbt känna alla som var där och kände mig så välkomnad trots att jag kom in lite senare. Varje dag fick vi lära oss om olika delar av entreprenörskap, som t.ex. marknadsföring, retorik och ekonomi. Hela veckan var en fantastisk upplevelse som jag aldrig kommer glömma. 

På egen hand

Efter kurserna var det dags att sätta igång på riktigt, jag fick kontakt med de flesta kunder via sociala medier, men jag satte också upp lappar runt om i kommunen. Med tiden insåg jag vad som funkade och inte funkade, både när det gäller själva frukosten, sociala medier och hur jag hanterade ekonomin. Jag försökte också stå på olika ställen och sälja, men tyvärr så gick det inte så bra som jag trodde. Beställningarna kunde skilja sig ganska mycket, vissa var mindre medans andra var väldigt stora. Ibland ville kunden ha frukosten tidigt och ibland på en dag då det egentligen inte riktigt passade. Men det gällde bara att försöka vara flexibel och komma med nya lösningar och idéer. FF-sommaren avslutades med en gala där man fick chansen att sälja det sista. Alla som varit med var där samt våra familjer, personer som jobbar på kommunerna, de flesta mentorer och många fler. Vi hade en prisutdelning där jag faktiskt lyckades vinna Surahammars bästa FF-företag. Dagen var sjukt rolig och speciellt att få se alla igen. 

Vad jag har lärt mig

När jag anmälde mig till Framtidens Företagare trodde jag att det jag skulle få testa på hur det var att driva ett eget företag, men det var så mycket mer än det. Jag har lärt mig så mycket om mig själv och har fått en helt annan syn på så mycket, jag har insett vad jag tycker är viktigt i livet och vad det är jag brinner för. Sakerna jag fick lära mig hos FF är ingenting de lär ut i skolan vilket egentligen är väldigt synd, jag tycker att alla borde få chansen att göra samma resa som jag gjort. Jag har tidigare varit väldigt dålig på att ta motgångar och har haft mycket prestationsångest. Men efter FF har jag förstått att man lär sig av allt och speciellt av motgångar. Allt kan inte alltid bli perfekt, det viktiga är att man lär sig något av sina misstag. Jag har också fått lära känna så fantastiska människor, allt från handledarna till de andra deltagarna. Framtidens Företagare har fått mig att växa som person och öppnat så många nya dörrar. 

Om du skulle få chansen att vara med –  ta den! Vad har du att förlora?

// Moa Petterson

Läs intervjuer med tidigare deltagare

Dela inlägget

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email